Yeraltında dev okyanuslar mı yatıyor?

ABD’li jeofizikçiler, Dünya yüzeyindeki suların, gezegenimizdeki toplam suyun ufak bir bölümünden ibaret olabileceğini öne sürüyor. Ringwoodite minerali içeren bir elmas parçasısının keşfi, manto tabakasının engin yeraltı okyanusları içerebileceğine yönelik yorumlara neden olmuş durumda.

Önceleri yeryüzünde bulunmadığı düşünülen ve doğal haliyle yalnızca meteorların içeriğinde rastlanan ringwoodite, kristal yapısına yüksek miktarda su hapsetmesi ile biliniyor. Araştırmacılar, elde edilen ringwoodite örneğinin ardından, deprem verilerini yakın takibe almışlar. Sonuçta elde edilen bulgular, sismik dalgaların üst manto ile alt manto arasındaki geçiş bölgesinde bir çok kesimde kuru materyal yerine doygun kayaçlardan geçtiğini gösteriyor.

Yerin yüzlerce kilometre derinliğinde, dev boyutlarda ve suya doygun rezervuarların bulunabileceği iddiası, dünyadaki bütün su rezervlerinin ortak bir kaynaktan dağıldığına ilişkin teorileri destekler nitelikte. Ringwooditçe zengin olduğu düşünülen bu katmanın en azından bir bölümünün su içerdiği ispatlanmış durumda. Yaklaşık olarak 400 ila 600 km derinliklerde bulunan bu geçiş bölgesi, daha bir çok tartışmanın odağında yer alacak gibi görünüyor.

Bu tabakada, dünya okyanuslarındaki suların 3 katından fazlasının yatıyor olabileceğini belirten uzmanlar, bu yöndeki araştırmaların daha uzun yıllar devam edeceğini belirtmekteler.



0 Yorum